Odunpazarı İçin Hep Birlikte Daha İleriye

Odunpazarı Birlikte Güzel

Güçlü Lider, Çalışkan Başkan

Biyografi

1957 yılında Seyitgazi ilçesine bağlı Yenikent Köyü’nde doğdu. İlkokulu aynı köyde okuyan Kurt sırasıyla İstanbul Haydarpaşa ve Eskişehir Bahçelievler liselerinde okudu. 1976 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan Kurt, 1980 yılında üniversite eğitimini tamamladı.

Üniversite döneminde siyasetin içinde aktif olarak yer alan ve bu dönemde okuduğu siyasi yayınlar sayesinde siyaset hakkında önemli bilgiler edinme fırsatı bulan Kazım Kurt, avukatlık stajının ardından meslek hayatına Eskişehir’de başladı.

Siyasetin yasaklandığı 1980 yılında Seyitgazispor’un kuruluş aşamasında yer alan Kurt, bir dönem Seyitgazispor’da 2. Başkanlık görevini yürüttü. Görev yaptığı süre içerisinde Seyitgazispor’un amatör küme maçlarına katılmasını sağladı. Hafta sonları sporculuk yapıp maçları takip ederken bir yandan da Eskişehir Gelişim Vakfı kuruluşu çalışmalarına katılan Kurt, aynı zamanda vakfın kurucu üyesi oldu. Yine aynı dönemde Seyit Battal Gazi Vakfı’nın kuruluşunda görev alan Kurt, Kırım Derneği, Kırım Gelişim Vakfı’nın da kurucusu olarak, sivil toplum hareketinin Eskişehir’de gelişmesine katkı sağladı.

12 Eylül’den sonra kapanan Halk Evleri’nin açılmasının gündeme geldiği dönemde Eskişehir Halk Evi kurucu başkanı olan Kazım Kurt, burada 2-3 yıl çok ciddi çalışmaların yapılmasına ön ayak oldu.  1989 yılında SHP’nin Eskişehir belediyesini kazanmasıyla birlikte önemli çalışmalara imza atan Kazım Kurt, Eskişehir Halk Evi’nin kamuoyunda tanınan ve sevilen bir halkevi haline gelmesinde önemli bir rol oynadı.

Bir dönem Eskişehir Barosu’nda yönetim kurulu üyeliği yapan Kurt, aktif çalışma hayatı devam ederken spor çalışmalarını da ihmal etmedi. Mahallesinde bulunan Esnafspor’un yönetimine geçti. Bu sefer, yönetici transferi yaparak 5-6 arkadaşının da yardımıyla Esnafspor’u aktif bir takım haline getirdi.

1982 yılında Türküz Kurt ile evlenen ve hayatında yeni bir dönem başlayan Kazım Kurt, okul döneminde elde ettiği birikimin de desteğiyle 1987 seçimlerinden sonra SHP’ye üye oldu.

Üye olduğu tarihten itibaren parti içinde aktif olarak görev alan Kurt, bu dönemde politika kulvarlarında adından övgüyle söz ettirmeye başladı. CHP’de il yöneticiliği ve il sekreterliği görevlerini yaptıktan sonra aynı partiden ilçe başkanı olan Kurt, İlçe Başkanlığı yaptığı 1995 yılında CHP’den 2. sıra milletvekili adayı oldu.

1995 seçimlerinden sonra yapılan ilçe kongresinde tekrar merkez ilçe başkanlığı görevine seçilen Kurt, 1999 seçimlerinde 1. sırada milletvekili adayı oldu. Ancak CHP’nin seçim barajının altında kalması nedeniyle, milletvekili olma şansını kaybetti.

1999 yılından sonra CHP’de yaşanan tartışmalar ve gelişmeler üzerine, aday yapılmayacağını bildiği halde usulen müracaat ettiği CHP’den disiplin tartışmaları nedeniyle bir dönem uzak kalan Kurt,  2004 belediye seçimlerinde partinin aday listesini seçim kuruluna verememesini eleştirmesi ve parti yetkililerini eleştiren konuşması nedeniyle partiden ihraç edildi.

Parti içindeki sürtüşmeler nedeniyle bir dönem parti çalışmalarından uzak duran Kurt, 2007’den sonra parti çalışmalarına tekrar katıldı. Çok ciddi mücadelelerden sonra merkez ilçe kongresini kazanan ekibin içinde yer alan Kurt, merkez ilçe kongresini kazanmadan önce bir kez daha partiden ihraç edildi.

2008 yılının sonuna doğru Eskişehir Büyükşehir belediye meclisine girme kararı alan Kurt, bir grup arkadaşı ile birlikte DSP listelerinden aday oldu.

Belediye meclis üyesi olduktan sonra belediye meclisinde başkan vekili olarak görevine devam eden Kurt, yönetmelik gereği aynı zamanda Kent Konseyi Başkanı oldu.

O dönem yönetmelik değişmesi sonucu kent konseyleri başkanlarının seçimle belirlenmesi gündeme geldi. Kazım Kurt, usulüne uygun bir seçim sonucu göreve gelen ilk kent konseyi başkanı olarak tarihe geçti.

Kent konseyi çalışmalarında siyasetin toplumun tamamını kucaklamadığını fark eden Kazım Kurt, bu anlayışla kent konseylerinin sivil toplum hareketi olmasını ve sivilleşmeyi savunmasını sağlamak amacıyla siyasetçi kimliğini arka plana atarak, Türkiye kent konseyleri platformunun kuruluş aşamasında da çalışmaya başladı.

Etkili çalışmalar sonucu Türkiye’deki kent konseylerinin niteliğinin değişmesine katkı sağlayan Kurt, kent konseylerinin anlayış ve bakış açılarının sivilleşmesine de katkı sağladı.

Belediye meclis üyesi olarak gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardan sonra 2011 seçimlerinde CHP’den 2. sırada milletvekili adayı olan Kurt, seçimlerin başarılı olmasıyla meclise girmeye hak kazandı. Vekillik sürecinde gerçekleştirdiği çalışmalarla Eskişehir tarihinin en başarılı milletvekili olarak tüm siyasi parti temsilcilerinin beğenisini kazanan Kurt, CHP’nin birleştirici gücünü bir kez daha kanıtladı.

2014 yılında Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde bir ilke imza atarak, ilçe belediye başkanlığı için milletvekilliğinden istifa eden tek vekil olan Kurt, sergilediği davranışla Eskişehir sevdasını bir kez daha gözler önüne serdi.

Başarılı bir seçim süreci sonunda 2014 yılında Odunpazarı Belediye Başkanı seçilen Kurt, belediye başkanlığı ile siyasi yaşamına yeni bir pencere açtı.

2019 yerel seçimlerinde de Cumhuriyet Halk Partisi'nin Odunpazarı Belediye Başkan Adayı oldu. Seçimlerde Türkiye'de oyunu en fazla arttıran belediye başkanları arasında yer alarak önemli bir başarıya daha imza attı ve Odunpazarı Belediye Başkanı olarak ikinci dönemine başladı. Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası'nın (SODEMSEN) Toplu Sözleşmelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olan Başkan Kurt, aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İç Anadolu Belediyeler Birliği (İBB) Encümen Üyesidir. “Hedefimiz CHP’nin Türkiye’de iktidar olmasıdır. Bunun için her platformda çalışacağız” diyen Kazım Kurt, sosyal demokrat bir anlayışla Odunpazarı ve Eskişehir’e hizmet etmeye devam ediyor.

Kazım Kurt evli ve iki çocuk babasıdır.